IMPULSE Treningssenter
blank

5 TIPS TIL HVORDAN DU KOMMER I GANG MED LØPESESONGEN

Løpesesongen er like rundt hjørnet! Er du en av dem som fortsatt ikke har knytt på seg løpeskoene? Eller er du allerede godt i gang med løpetreningen? 

Uansett hvilken type du er – disse rådene kan hjelpe deg med å bli klar for vårens og sommerens løpeturer.

blank
blank

1. BRA KONDISJON ER IKKE DET SAMME SOM BRA LØPEFORM

Løping gir høy belastning på muskler og knokler, noe mange ikke er klar over. Selv om du har trent mye kondisjon under skiturene på vinteren, er bra kondisjon ikke ensbetydende med god løpeform. 

Det er viktig at du gradvis øker distansen og antall løpeøkter i uken. Er du ikke vant til løping, er det nok med 1-2 økter til å begynne med. Er du helt nybegynner, kan du også veksle mellom gåing og jogging på samme løpetur.

2. STYRKETRENING

Uansett om du er mosjonist eller eliteløper- styrketrening bør være en del av treningsplanen din, og da spesielt trening av bein- og kjernemuskulatur. Styrketrening er supert både som skadeforebygging og som løpsspesifikk trening. Økt styrke gjør nemlig at du klarer å løpe med mer effektiv løpeteknikk (også kalt løpsøkonomi). 

Klarer du å unngå belastningsskader, tåler du også høyere treningsmengde. Vinn-vinn!

blank

3. START MED ROLIGERE ØKTER

En rolig start er uunnværlig de første ukene. Fokuser på rolige turer, og vent med de hardere intervalløktene til du er godt i gang. 

Målet er ikke å øke intensiteten raskest mulig, men at du skal kunne tåle treningsmengden i månedene som kommer. 

Intervalløkter kommer inn i bildet når grunnlaget er på plass.

4. VARIASJON I TERRENG

Prøv ulike underlag. Terreng i marka, asfalt i byen, grusvei, gress og eventuelt tredemølle. Variasjon er godt for sinnet, men den er enda bedre for muskler og ledd for å unngå belastningsskader. 

Jeg anbefaler å ha minst to par løpesko, slik at du kan bytte når du løper på terreng og asfalt. Investering i flere typer løpesko gjør at levetiden på skoene også blir forlenget.

blank

5. MÅL

Finn deg et mål. Du blir mer motivert og strukturert av å ha et mål du konstant jobber mot. Enten målet er 3 løpeøkter i uken, eller om du vil perse på helmaraton: et spesifikt mål kan bety alfa og omega for treningen du gjør.

blank
blank

Som løpecoach er jeg her for å hjelpe deg på reisen din til å bli en bedre og sterkere løper. Kanskje jeg til og med kan være den lille gnisten du trenger for å få på deg joggeskoene for første gang.

Uansett erfaring, husk at du har en gratis PT-introtime inkludert i ditt medlemskap på Impulse. Ta kontakt med meg i dag (PT Orsika Swahn) så sees vi snart på Melhus!

Følg Impulse i sosiale medier