IMPULSE Treningssenter
blank

5 RÅD OM TRENING ETTER FYLTE 60

Ved fylte 60 entrer man tiåret der pensjonisttilværelsen nærmer seg. Ønsket om å kunne ha en aktiv hverdag, reise, ha tid til venner, familie, hobbyer og kanskje frivillig arbeid, er sterkt hos mange. Samtidig blir det viktig å opprettholde hverdagsstyrken slik at daglige gjøremål ikke blir et ork. Slik vil trening vil være god investering i egen helse.  

Har du lite treningserfaring fra før, så begynn nå. Har du trent hele livet, så fortsett. Kanskje du har vært utholdenhetsutøver uten særlig fokus på styrketrening til nå, så er det på tide å ta det inn i dine treningsrutiner.

TREN STYRKE

Selv om det er at faktum at styrke og muskelmasse svekkes fra 40-50 års alder (ca. 15% pr tiår) kan du ved trening bremse denne prosessen. En sterk og trent kropp vil være mer motstandsdyktig mot sykdom og skade. Styrketrening øker ikke bare muskelstyrke, men har også positiv innvirkning på benmasse og ledd. Også humør og sinnsstemning får et løft ved trening. 

Finn den treningsformen som passer for deg. Styrketrening med egen kroppsvekt, styrkeapparater, manualer og frie vekter, slynge og pilatesball – mulighetene er mange.

DET ER ALDRI FOR SENT

Mangler du treningserfaring, eller har du ikke har trent på flere år (tiår)? Uansett hvilket nivå du befinner deg på, vil kroppen din respondere positivt på styrketrening. Du kan med andre ord bremse den naturlige aldringsprosessen og naturlig muskeltap, ved styrketrening.  

Med styrketrening vil du altså kunne: 

  • Styrke muskler, ledd og skjelett 
  • Opprettholde eller bedre balansen 
  • Øke motstandsdyktighet ved fall 
  • Opprettholde en god kroppsholdning 
  • Forebygge skader og smerter 
  • Motvirke slitenhet ved daglige gjøremål 
  • Redusere fare for overvekt og fedme
blank

TA DET PENT I STARTEN – SØRG FOR GOD RESTITUSJON

Både oppvarming og nedtrapping bør inngå som faste element i styrkeøkta. Gå, løp, sykle, ro eller stak deg god og varm. Start lett og rolig og øk på litt etter litt. Legg også inn ti minutter nedtrapping på slutten av økta. Dette kan gjøres som oppvarmingen, men husk at du nå skal roe ned. Tøying eller avslapning/meditasjon på matte kan også gjøre godt.  

Nye og uvante øvelser vil med stor sannsynlighet føre til muskelsårhet i starten, men fortvil ikke. Selv om det kan by på utfordringer de to første dagene etter trening, så tenk på dette som et bevis på at du har gjort noe godt for kroppen din. Alle, fra toppidrettsutøvere til den jevne Kari og Ola Nordmann opplever støle og stive muskler ved innføring av nye øvelser. Trener du to til tre økter i uka, vil du raskt oppleve at muskelstølheten avtar. Trener du styrke to til tre økter i uka, bør du legge inn en hviledag mellom hver økt, der du kan holde kroppen i aktivitet på andre måter som å gå tur, jogge, danse, svømme, sykle e.l.

LA OGSÅ HJERTET FÅ SITT

Selv om kravet til utholdenhet for de fleste avtar med alderen vil hjertet juble når det får jobbet litt og da må puls og pust økes. Tenker du at intervalltrening ikke er noe for deg, så skal du vite at intervalltrening kan tilpasses enhvers nivå og trenger ikke å bety 4×4 løping. Intervaller kan du trene på romaskin, sykkel, stakemaskin, trappemaskin, eller som rask gange i stigning/bakke. Det går også an å bruke styrkeøvelser og lage en utholdenhetsøkt utav det. 

Så om du spør om hva man helst bør trene av styrke eller utholdenhet, sier vi litt som Ole brum: Ja takk, begge deler, men mer enn noen gang, er styrketrening viktig etter fylte 60.

SØK HJELP – UNN DEG TIMER MED PT

Er du usikker i forhold til utførelse og teknikk, treningsopplegg? Trenger du ekstra push og motivasjon? Da vil du ha god nytte av å trene med PT.  En personlig treners oppgave er å tilpasse et treningsopplegg som passer til ditt nivå og dine mål.

Følg Impulse i sosiale medier